Kettingredding

 

Voor mensen die dicht bij het strand in de problemen raken, is er een simpele reddingsmethode ontwikkeld. Bij deze redding vormen we een menselijke ketting en gaan we in een lange lijn, hand in hand het water in. Reddingen kunnen hiermee tot ongeveer 25-50 meter (afhankelijk van golfhoogte, stroming en waterdiepte) van de kust uit het water worden gehaald. 

Voor deze redding is het wenselijk dat er tenminste 2 mensen van de strandwacht aanwezig zijn, één om de redding vanaf de kant te coordineren en de tweede om in de voorop in de ketting contact te maken met het slachtoffer.

Wanneer besloten is dat een kettingredding gebruikt zal worden, zal de centrale post hiervan op de hoogte worden gebracht. Vervolgens zal door de leden van de strandwacht aan omstanders om hulp gevraagd worden. Hierbij is niemand verplicht, en zal door ons worden gekeken naar mensen die hierin veilig kunnen meewerken. Hierna zal de reddingscommandant zorgen dat iedereen weet wat zijn taak is. De eerste persoon in de ketting zal een strandwacht zijn die uiteindelijk het slachtoffer zal begeleiden naar de kant. De rest van de ketting zal worden gevormd door omstanders.

Wanneer contact is gemaakt met het slachtoffer zal langzaam terug naar de kust worden bewogen. Op de kant zal de zorg voor het slachtoffer worden overgenomen door de inmiddels aanwezige hulpverleners. Dit kunnen extra strandwacht of een opgeroepen ambulance zijn. 

Kettingredding

 

  • Inzetbaar vanaf de auto's, vaartuigen , looppatrouille en torens

  • Inzetsnelheid: 30 sec. tot waterlijn

  • Minimaal 2 redders met redvest

  • Hulp van omstanders nodig

  • 1 slachtoffer vervoerbaar

  • Afstand tot de kust is 25-50 meter