Lijnredding

Deze redding zetten wij in als de zee te woest is om veilig door te zwemmen. De 180 meter lange lijn kunnen wij als het nodig is helemaal uitzwemmen, aan het begin van deze lijn zit een lus die wij om ons heen doen en uiteindelijk om de drenkeling bevestigen. Met optische en audiosignalen geven wij de aan onze collega's door wat er moet gebeuren, sneller of langzamer. dit moet duidelijk doorgegeven worden want door de hoogte en het breken van de golven kunnen de signalen moeilijk overkomen

 

Wij laten eerst een zwemmer naar de drenkeling toe gaan zonder deze lijn. Als wij met de rest van onze collega's dan ter plaatse komen vormen wij twee rijen naast het touw. De eerste lijnzwemmer doet een lus om zijn torso en gaat met de tweede lijnzwemmer die dicht achter hem zwemt ter water. De commandant ter plaatse bepaald hoe ver wij uit elkaar zitten in de orde van de lijn om zo maximale afstand te benutten.

 

Eenmaal bij het slachtoffer nemen wij het over van onze collega, hij heeft snel gezwommen door een woeste zee en is waarschijnlijk moe. De eerste lijnzwemmer geeft het commando ''vast'' en dit word door de lijn terug gesignaleerd tot de commandant ter plaatse. De lijn met alle mensen eraan word nu rustig maar zeker het land op getrokken.

 

Als het slachtoffer buiten bewustzijn is word dit zo snel mogelijk naar de commandant gecommuniceerd, hij zal een ambulancen laten komen. Het slachtoffer wordt uit het water gehaald en eventueel naar onze post getransporteerd. Hier kunnen wij de noodzakelijke hulp toedienen.

TERUG NAAR REDDINGEN...

Lijnredding

 

  • Inzetbaar vanaf de auto's en CP

  • Inzetsnelheid: 60 sec. tot waterlijn

  • Minimaal 5 redder met redvest

  • Bij afstand >100 meter, hulp van omstanders nodig

  • 1 slachtoffer vervoerbaar

  • Afstand tot de kust is 100-150 meter

Oefening van een Lijnredding