top of page

Redding met boei

 

De redding met de boei, beter bekend als 'rescue-can' of 'rescue-tube', is in wezen hetzelfde als de zwemmende redding. Het verschil met de zwemmende redding is dat de redder een extra drijfmiddel bij zich draagt. De rescue-can bestaat uit een plastic buis gevuld met lucht. Aan deze buis zit 2-3 meter touw waarmee de redder de can achter zich aan kan slepen. Het grote voordeel van de rescue-can is het extra drijfvermogen, zonder dat het redvest hoeft worden gebruikt. Daarnaast kan een redder een drenkeling slepen, zonder dat hij deze boven water hoeft te houden, dit wordt namelijk al door de rescue-can gedaan. Wanneer de can aanwezig is op de auto of post wanneer begonnen moeten worden aan een redding, zal deze vaak als extra worden meegenomen.

Wanneer mensen in de problemen zijn en de eerste eenheden zijn ter plaatse, zal er altijd worden gestart met een zwemmende redding. Wanneer mogelijk zal de rescue-can worden meegenomen. De vrije zwemmer heeft op deze manier een extra drijfmiddel bij zich en kan meerdere slachtoffers langer boven water houden. Terwijl de 'vrije zwemmer' naar het slachtoffer onderweg is, zal assistentie naar de plaats van de redding worden gestuurd. 

 

Als de 'vrije zwemmer' het slachtoffer heeft bereikt, zal hij deze benaderen door hem of haar de rescue-can te laten pakken. Het slachtoffer wordt aangesproken en gerust gesteld. Indien de conditie van het slachtoffer goed is, zal de redder proberen het slachtoffer met behulp van de rescue-can naar de kant te brengen.

 

Wanneer het slachtoffer niet in staat is zelf te zwemmen heeft de 'vrije zwemmer' twee keuzes. Hij/zij kan het slachtoffer naar de kant gaan vervoeren of wachten op assistentie. Omdat de redden de rescue-can bij zicht heeft, hoeft het slachtoffer niet door de redder boven water gehouden worden en hoeft er alleen te worden gesleept.

Redding met boei

 

  • Inzetbaar vanaf de auto's, vaartuigen , looppatrouille en torens

  • Inzetsnelheid: 30 sec. tot waterlijn

  • 1 redder met redvest en rescue can

  • 1 slachtoffers vervoerbaar

  • 4 slachtoffers drijvend eiland

  • Afstand tot de kust is 100-150 meter

  • Kan worden uitgevoerd als complete redding of in combinatie met andere reddingsvormen.

Wanneer de keuze is gemaakt om op assistentie te wachten zal de  zwemmer een zogenaamd 'drijvend eiland' vormen. De redder zal in dit geval het slachtoffer met behulp van de rescue-can boven water houden. 

 

Assistentie kan in verschillende vormen bij het slachtoffer komen. Wanneer mogelijk, zal gekozen worden voor het inzetten van een boot of een waterscooter. Wanneer dit niet mogelijk is, zal een tweede zwemmende redding of een lijnredding worden ingezet. 

 

Het uiteindelijke doel is het zo snel en veilig mogelijk op de kant brengen van zowel de drenkeling als de ingezette redder.

 

 

 

 

 

 

TERUG NAAR REDDINGEN...

bottom of page