

Redding met de waterscooter
De waterscooter is het nieuwste en snelste vaartuig binnen het reddingsarsenaal van de strandwacht. Met hoge snelheden kan de waterscooter snel ter plaatse zijn en kan deze langs de drie km lange strand van Hoek van Holland worden ingezet. Vanwege het lichte gewicht en hoge wendbaarheid, kan de waterscooter ook met ruige zee zonder problemen worden ingezet. Het vaartuig wordt bemand door één of twee strandwachten. Het lanceren van de waterscooter kan door het lichte gewicht makkelijk door één persoon worden gedaan, waar de boten minimaal twee personen nodig hebben om de boot in de vaart te brengen. Naast het voordeel in snelheid en wendbaarheid kan de waterscooter ook prima functioneren in ondiep (tot 0,5 meter) water, bijvoorbeeld over zandbanken en ondiep water.
Op drukke zomerdagen wordt de waterscooter vooral preventief ingezet. Deze zal zorgen dat zwemmers op een veilige afstand van de kust blijven. De waterscooter kan ook worden ingezet om mensen op afdrijvende dijfvoorwerpen terug te brengen. Communicatie tussen de verschillende patrouilles en de waterscooter is hierbij cruciaal.
Wanneer mensen in de problemen zijn zal, wanneer mogelijk, de waterscooter worden ingezet. Door de snelheid en hoge wenbaarheid zal deze snel ter plaatse zijn. Wanneer de waterscooter bij het slachtoffer is aangekomen zal de bestuurder contact maken met het slachtoffer. Wanneer de redder alleen op de waterscooter is, heeft hij twee opties om het slachtoffer aan boord te brengen.
Hij zal het slachtoffer vragen een arm uit te steken en vervolgens op lage snelheid langs varen. Vervolgens zal hij de arm van het slachtoffer pakken en hem naar de slee (vlot achter de waterscooter) begeleiden. De bestuurder kan er ook voor kiezen de scooter achteruit naar het slachtoffer te varen, hierdoor zal de slee onder water gaan en kan het slachtoffer hier makkelijk op klimmen.

Redding met de waterscooter
-
Inzetbaar vanaf de post en vanuit varende patrouille
-
Oproepbaar vanaf de auto's, looppatrouille en torens
-
Inzetsnelheid vanaf de post: 4-6 min. tot waterlijn
-
Inzetsnelheid varend: 1 minuut
-
1 redder met blokvest
-
2/3 slachtoffers vervoerbaar
-
Afstand tot de kust is 10 - 3000 meter
-
Kan ter assistentie bij andere reddingen worden ingezet
Wanneer de waterscooter twee bemanningsleden heeft, kan de bestuurder zijn collega afzetten bij het slachtoffer. Deze zal het slachtoffer voorbereiden op het binnenhalen. Hij zal tevens de arm van het slachtoffer aanbieden aan de bestuurder zodat deze beiden kan binnenhalen door de hand van het slachtoffer te pakken zoals eerder is beschreven. Ook de methode van achteruit varen kan op deze manier worden toegepast.
Wanneer het slachtoffer aan boord van de waterscooter is, kan deze terug varen naar de kust. Hier zal het slachtoffer in kniediep water worden afgezet (wanneer deze bij bewustzijn is) of door collega's met auto worden opgevangen die in de tussentijd ter plaatse zijn gekomen.
Op de kant zal het slachtoffer worden onderzocht en verder geholpen. Wanneer geen verdere behandeling noodzakelijk is kan het slachtoffer zijn weg vervolgen. Wanneer verdere hulp wel noodzakelijk is zal een ambulance worden ingeschakeld of zal het slachtoffer naar de centrale post worden gebracht.
​