Zwemmende redding

 

De zwemmende redding is de meest primitieve redding in het arsenaal van de strandwacht. Toch is dit één van de meest voor de hand liggende reddingen om mee te starten. Voor deze redding is slechts één persoon met een redvest nodig. Aangezien alle strandwachten altijd een redvest bij zich hebben kan men op elk moment te water voor deze redding. De zwemmende redding zal worden gebruikt om een slachtoffer tot ongeveer 150 meter uit de kust te benaderen en naar de kant te brengen. Omdat deze redding fysiek zeer zwaar is, zal de redding vaak onderdeel zijn van een combinatie van meerdere reddingsmethoden. 

 

Wanneer een persoon in de problemen is, zal er altijd worden gestart met een zwemmende redding. Op deze manier zal er zo snel mogelijk een redder bij de drenkeling zijn. Terwijl de 'vrije zwemmer' naar het slachtoffer onderweg is. zal assistentie naar de plaats van de redding worden gestuurd. 

 

Als de 'vrije zwemmer' het slachtoffer heeft bereikt, zal hij deze voorzichtig benaderen. Het slachtoffer wordt aangesproken en gerust gesteld. Indien de conditie van het slachtoffer goed is, zal de redder samen met het slachtoffer proberen naar de kant te zwemmen. 

 

Wanneer het slachtoffer niet in staat is zelf te zwemmen heeft de 'vrije zwemmer' twee keuzes. Hij/zij kan het slachtoffer naar de kant gaan vervoeren of wachten op assistentie. In de meeste gevallen is het zwemmen naar het slachtoffer een zeer fysieke onderneming en zal gekozen worden om te wachten op assistentie.

Zwemmende redding

 

  • Inzetbaar vanaf de auto's, vaartuigen , looppatrouille en torens

  • Inzetsnelheid: 30 sec. tot waterlijn

  • 1 redder met redvest

  • 1 slachtoffer vervoerbaar

  • 2 slachtoffers drijvend eiland

  • Afstand tot de kust is 100-150 meter

  • Kan worden uitgevoerd als complete redding of in combinatie met andere reddingsvormen.

Wanneer de keuze is gemaakt om op assistentie te wachten zal de 'vrije zwemmer' een zogenaamd 'drijvend eiland' vormen. De redder zal in dit geval proberen zo lang mogelijk samen met het slachtoffer boven water te blijven. Wanneer dit niet meer dreigt te lukken, zal hij/zijn het redvest opblazen en wachten tot collega's ter plaatse zijn. 

 

Assistentie kan in verschillende vormen bij het slachtoffer komen. Wanneer mogelijk, zal gekozen worden voor het inzetten van een boot of een waterscooter. Wanneer dit niet mogelijk is, zal een tweede zwemmende redding of een lijnredding worden ingezet. 

 

Het uiteindelijke doel is het zo snel en veilig mogelijk op de kant brengen van zowel de drenkelin(en) als de ingezette redder(s).

 

 

 

TERUG NAAR REDDINGEN...