Zwin afzoeken

 

In een diep zwin kan het gebeuren dat er een sterke stroming staat, door omstandigheden kan een zwemmer door deze stroming meegenomen worden en onder water blijven. In onze Noordzee is het water helaas minder helder en kunnen wij de zwemmer niet zomaar onder water zien liggen. Daarom gaan wij het zwin afzoeken. Als er voldoende strandwachters zijn zullen wij dit zelf doen, maar wanneer dit het geval is, zullen wij aan de badgasten om assistentie vragen. Hierbij zullen korte en duidelijke instructies gegeven worden door de strandwachten om in een zo kort mogelijke tijd een zo groot mogelijk gebied af te zoeken.

 

De manier van zoeken wordt afgestemd op het aantal beschikbare mensen, de breedte van het zwin en de richting van de stroming. Er worden een paar mensen bij de uiteinde van het zwin gezet, in de mui, om te voorkomen dat de drenkeling ons voorbij gaat. De commendant zal bepalen waar de lijn begint en het tempo van het ''schaatsen''.

 

Arm in arm begint de reddingsactie door in een lijn met de stroom mee te lopen. De redders houden hun voeten tegen de bodem en schuifelen langzaam voorwaarts, wij willen namelijk niet dat de drenkeling onder de voeten door zou kunnen schuiven. De commendant geeft het tempo van dit schuiven aan met LINKS (de linkervoet schuin naar voren) en RECHTS (de rechtervoet schuin naar voren). Dit proces gaat door tot de drenkeling is gevonden.

Zwin afzoeken

 

  • Inzetbaar vanaf de auto's, vaartuigen , looppatrouille en torens

  • Inzetsnelheid: 30 sec. tot waterlijn

  • 1 reddingscommandant

  • Minimaal 1 redder met redvest

  • Hulp van omstanders nodig

  • Vinden van slachtoffers in het zwin

  • Afstand tot de kust is 25 meter

Wanneer de drenkeling is gevonden sluit de lijn zich als een kring om het slachtoffer heen en zal deze zo snel mogelijk naar de kant worden gebracht. Daar zal een inmiddels assistent met de auto zijn gearriveerd en kan begonnen worden met de hulpverlening aan het slachtoffer. Inmiddels zal ook de ambulance aanrijdende of reeds gearriveerd zijn en zal het slachtoffer worden overgedragen

TERUG NAAR REDDINGEN...

Zwin afzoeken